Coretan ikhlas

Cukup sudah kita berbual mengenai INF. Apa kata kali nie kita berbicara sebentar mengenai Rn'B, madah perjuangan dan 'underground' scene

Pertama sekali kenapa perlunya group vocal? Selepas sekian lama memperjuangkan muzik kami, ikhlas saya cakap kebanyakan drpd mereka tak tahu langsung apa yang mereka sedang lakukan. Sebab member2 ader group, kita pun nak jugak merasa ader group. Bunyi macam seronok giler, tapi tak tahu langsung yang mereka sedang memperbodohkan diri sendiri.

The first and foremost is to really know what are the things that we wanna do and achieve. kemudian usaha ke arah itu. Second is to determine are we really doing what we wanna do and the right thing? Dalam konteks ini kita bercakap mengenai music, Rn'B to be precised. Berapa ramai sangat penggiat music Rn'B yang benar2 memahami music tersebut. Mana asal-usulnya, icon dsb. Malah kalau nak tanya, besar kemungkinan ramai yg tak tau what does Rn'B stands for. Ader hati nak nyanyi Rn'B. Bukan nak bangga diri atau berfikiran negatif, tetapi kita seharusnya belajar mengenai music, notes, harmony, music appreciation dan sebagainya. At least have the nerve to learn the basic things. As I mentioned, It all balls back to the first question. Apa yg kita nak perjuangkan.

Mana taknya. Penggiat music rock sebagai contoh benar2 memahami music tersebut. Kami tidak biased dan sgt mengagumi2 mana-mana pemusic yg memahami apa yg mereka sedang lakukan. They know how to play instrument and make good music. Whereas, bebudak Rn'B sendiri tak tau apa itu Rn'B. Rn'B is not just wearing baggy jeans, cornroll hair and yellow boots. It ain't about the 'bling-bling'. I got frenz who listens to metal and rock but have a vocal group. One of them is now already a mainstream artiste. I salute them.

Kemudian, tabiat dan mentality masing2 perlu ubah. Muzik adalah sangat general, jadi seseorang tak harus menghadkan pengetahuan music mereka hanya kerana mereka dengar Rn'B. Listen to all type of songs. Tapi yang terjadi is the other way round. Toksah cakap lagu genre lain, malah music Rn'B pun tak dengar. Inilah fenomena yg saya sampai sekarang tidak mampu nak faham. Ive got friends yg tak suka menyanyi, tetapi kalau tengok koleksi lagu2 diorang, yang menyanyi tue sendiri akan rasa malu lantas terus berhenti menyanyi. KALAU TAK DENGAR MUSIC CAMANA NAK APPRECIATE MUSIC

Know your music. Pengalaman yang paling tak dapat dilupakan adalah apabila seorang budak Rn'B vogue tak ingat melepakkan diri dengan mamat rock claiming that his a true Rn'B kononnya. Lalu mamat rock tue bertanya 'APA ITU Rn'B?'. Si budak vogue habis tue terdiam tak tahu apa nak jawab. Worse scenario is mamat rock tue sendiri tahu harmony, apatah lagi menyanyi

Fikirkanlah. Selepas 2 tahun, kami tidak mahu mendiamkan diri dan menjadi hipokrit. Beri kami peluang utk menyuarakan pendapat di ruangan kami sendiri. Ambil positif dan anggap ianya sebagai cabaran. InsyaALLAH, selagi diizinkan tuhan kami akan terus berjuang

1 comments:

plutonium said...

yeah...u're right....jgn jadi hippo